Followers

Kenapa suka jaga tepi kain orang? Hah? !

Assalamualaikum !

Hari ni aku nak cakap sikit pasal gambar yang aku jumpa dalam Facebook mengenai luahan umat akhir zaman. Pape pon tengok dulu gambar ni dan kite renung renungkan bersama yer


Nabi pernah berpesan, bila berlaku maksiat depan mata kita wajib TEGUR dengan 3 cara iaitu dengan TANGAN, LISAN atau HATI itu dengan selemah-lemah Iman.

Yelah, kita manusia bukan semua perfect kan, dan dengan cara tegur menegur dah dapat menghalang maksiat. Tapi yang aku tak puas hati bile kita nasihat die, die marah kite cakap kite ni 'dah rasa perfect sangat ke?' 'pahala kau dah cukup eh?' 'kenape suka sangat jaga tepi kain orang?'. Menyirap tak? HAHAHA ! Sumpah menyirap. Yer, memang aku tak perfect, pahala aku tak cukup lagi, dan bukan aku nak jaga tepi kain kau, tapi kita sesama ISLAM wajib menegur kalau ada maksiat depan mata. Kalau aku buat? Tegur lah okay?

Nite :)
Assalamualaikum

5 comments:

Anonymous said...

Slm..
Alhamdulillah jika kita diberi kekuatan utk nasihat menasihati. Allah tau niat kita. Mmmg sukar nak amalkan yg baik, byk dugaannya..Orang yg ditegur pada wall fb akan terasa aib krn org lain pun dpt baca teguran padanya. Org yg menegur telah mengaibkan dia. Tapi, teguran dlm msg inbox agak privacy utk dia shj. cara itu agak berhikmah. Emosinya trpulang pd empunya inbox nak trima/tak at least dah buat dia brfikir.

Anonymous said...

Jadi kita jgn rasa bersalah bila kita rasa cara dan matlamatnya betul..sbb kalau sy silap betulkan: ada hadis yg menyuruh kita tegur n menasihati dgn hikmah. Jd tawakkal je dgn org2 yg cepat melatah bila ditegur sbb kita dah ikut cara yg betul..Allah brsama kita. Tp kalu kita tsilap cara, bkn org nak ikut nasihat tp makin jauh dr kita..sy pun x perfect tp itu lah yg sy belajar. smg Allah bg petunjuk pd kita jua

Anonymous said...

Jadi kita jgn rasa bersalah bila kita rasa cara dan matlamatnya betul..sbb kalau sy silap betulkan: ada hadis yg menyuruh kita tegur n menasihati dgn hikmah. Jd tawakkal je dgn org2 yg cepat melatah bila ditegur sbb kita dah ikut cara yg betul..Allah brsama kita. Tp kalu kita tsilap cara, bkn org nak ikut nasihat tp makin jauh dr kita..sy pun x perfect tp itu lah yg sy belajar. smg Allah bg petunjuk pd kita jua

mr_stylo said...

aq suka nie..haha

♥ cik apple ♥ said...

nice entryy.. teruskan kerajinan anda menulis blogg.. :)